Besök i Canberra & på Sveriges Ambassad

Min Tisdag denna vecka blev speciell. Jag skulle ta mig till Canberra, Australiens huvudstad, för att ta emot ett pris från EuroSkills som hölls tidigare i höst 2008.
Min chef Angelo följde med mig till den Svenska Ambassaden där vi blev väl mottagna.
Vi kom tidigt och fick därför vara med när de sjöng "Jag må hon leva" till en tjej på ambassaden över en kopp kaffe.
Himla trevligt! Fick sjunga den på engelska med så Angelo kunde vara med!
När väl ceremonin hölls fick jag ta emot ett diplom och en fin glas-statuett. Inte nog med det, ambassadören Sven-Olof Petersson ville skicka med mig en liten svensk flagga jag kan ha på jobbet!


Fantastiskt trevliga människor på den svenska ambassaden i Canberra!

Priset jag tog emot fick jag därför mina poäng i EuroSkills var de högsta ur det Svenska Yrkeslandslagets. Priset heter "Best of Nation" och delades ut till den med högst poäng från tävlingen i EuroSkills från varje land.



Utöver besöket på ambassaden kollade jag & Angelo in Parlamentet där vi fick en guidad tur. Väldigt värt att besöka, grymt vackert och fantastisk arkitektur!

Återkommer med mer bilder från Canberra!
HejSvejs!

Mot Havet & the great ocean road

Tredje gången jag styr kosan mot Torquay och vidare på den vackra vägen längst Australiens sydkust. Denna gången ska jag, David & Gustaf sikta in oss på de 12 apostlarna.


Jag har också bokat en golftid imorgon för oss i Anglesea där det vimlar av kängurus på golfbanan. Också säkert en fantastisk upplevelse!
Kameran är precis nedpackad & fulladdad. Eftersom jag inte kommer kunna bada eller surfa (nedrans!) så ska jag försöka fånga sköna, roliga bilder istället.
Hoppas ryggen klarar med en runda golf! Måste sänka mig! : )


Gustaf & David vid Point Addis
Great Ocaen Road

Svenska prylar

Här ligger jag inomhus med AC:n på högsta fart för att komma bort från de 39 varma graderna utomhus. Rör mig mellan tvättmasinen & köket.
När min bror Gustaf & min vän David kom hit hade de med sig en liten kaffekokare + Svenskt kaffe! Den gåvan var värd mycket, speciellt dagar som denna.


Den rymmer en hel kopp kaffe!

Eftersom vi drack mycket kaffe de första dagarna blev Shane, som jag hyr in mig hos, nyfiken att smaka. Vi kokade upp så att han & hans sällskap fick sig var sin kopp. De gillade kaffet! Så mycket att de en vecka senare kom hem med två nya paket svenskt kaffe från IKEA. Inte bara det, de hade köpt pepparkakor som vi skulle ha till kaffet :D

Innan jag stack till Aussie-landet fick jag en present av min gamle vän & läromästare Sven-Åke Johansson. En handduk som jag skulle ha här nere så folk vet vart dom ska skicka mig om jag hamnar fel.




Den har använts flitigt på stränderna och hängt med på många resor. Nu ska den med ner till havet i helgen igen om min rygg bättrar sig något.

Kör hårt Svennis!

Från sträckning till Bältros

I helgen har jag gått & haft ont i ryggen på vänster sida & trott detta varit en muskelsträckning efter tennismatchen i fredags kväll. Men sedan smärtan gick över till vänster sida av magen fick jag för mig att jag blivit biten av något farligt australiensiskt djur när jag legat & sovit, (dessa jäkla spindlar!). Tyckte mig ha ett märke på ryggen där smärtan startade men hade ingen bra spegel att se.

I går när jag bytte plåtar på jobbet var det olidligt, böja sig ner och röra sig mellan trånga ytor vid tryckpressen var mer än vad ryggen tålde. Jag nämnde det & bad en arbetskamrat kika där jag tyckte bitmärket var, men inget konstigt alls kunde upptäckas. Därför gick jag tillbaka till att det bara var ett sträckning.

Idag när jag vaknade hade jag ett samtal med Hillevi, min bättre hälft och blivande sjuksköterska.  Jag berättade om min rygg för henne.
När jag förklarat hela historien för henne sa hon följande
-Har du några utslag på ryggen, det kan vara bältros...

Några utslag hade jag ju inte alls märkt av, men när jag kände med handen hade där under natten bildats små röda prickar på ett område om 2 cm på ryggen.

Jag åkte till jobbet som vanligt, men ringde och bokade tid hos en läkarmottagning efter någon timmas arbete för att följa Hillevis råd och därmed konstatera diagnosen hon ställt. Sagt & gjort berättade läkaren att det var bältros. Jag måste vila & får absolut inte ska anstränga ryggen på minst 2 dygn, eller tills smärtan lagt sig.
No worries, sa chefen som såg allvarligt på det men väntar mig tillbaka när ryggen är bättre.

Det enda jag kan göra nu är att ta mina tabletter, vänta & vila.. Hoppas det går över så fort som möjligt!


Bjuder på denna fantastiska kokaburra
mitt i allt elände.

Klicka här för att höra hur den låter.


-Bältros är en vanlig virussjukdom som drabbar både män och kvinnor. De typiska symtomen är smärta och hudutslag som bara drabbar ena sidan av kroppen. Ofta bildar utslagen formen av ett band eller bälte. För att få sjukdomen krävs att man tidigare har haft vattkoppor som orsakas av samma virus.


Nytt hem

I mellandagarna flyttade jag in i ett hus här i Shepparton. Mannen jag får bo hos är chef över efterbearbetningen på mitt jobb och arbetar ständig natt. Han tar alltså hand om tidningarna vi tryckt & ser till att de hamnar snyggt i lastbilen & på väg till slutanvändaren.


Hålla räkning på hur många bbq
jag haft här är omöjligt

Jag har hela huset för mig själv och ska känna mig som hemma tycker han, vilket jag börjar göra mer & mer. Det fungerar mycket bättre här än stugan på campingområdet, mitt mellan stan & jobbet.
Aussie som han är, finns där inga bekymmer. Har varit med honom en härlig sväng på hans HOJ som han pedantiskt putsar upp efter varje åktur.




Efter förra veckans 43 gradiga dag vill jag tro att jag kommer stå ut både Måndag & Tisdag som ska hålla 39 grader. Efter samtal med mor igår konstaterade vi att det är lättare att komma ifrån kyla än att gömma sig från värmen här.

Ny vecka på jobbet börjar imorgon! Grymt spännande när de börjar installera det nya tornet & det Svenska sprayfuktsystemet på jobbet. Jag hade nästan hellre hjälp till med den installationen ett tag för att se hur det fungerar.




Trycktekniskt inlägg

Här är jag & arbetar i Australien på Shepparton News, Newsprinters. Vi trycker mestadels dagstidningar i området "Goulburn Valley" samt någon tidning till Melbourne och en Vietnamesisk.
Vi använder en Goss Community tryckpress med 6 torn, 7:e tornet ska snart installeras.

Ett av våra 6 torn
Tower 3


Hur fungerar registret?

-För att få färgerna (cyan, magenta, yellow & black) tryckta på samma ställe har vi två små kameror längst upp i varje torn. Kamerorna läser av 4 fyrkantiga prickar, (en prick för varje färg), och ser till att de ligger i linje med varann.

Systemet är uppbyggt så att magenta alltid är på rätt plats, därför dras de andra prickarna alltid till magentan när de första tidningarna börjar rulla. Under körning kan de rubbas lite, men av automatik strävar de alltid efter mitten.

Register systemet
Register, man kan även
flytta färgerna manuellt.

Idag anlände vårt nya fuktsystem från Arlöv i Sverige. Det är en ny sprayfuktsanordning som ska vara många gånger bättre än den vi har idag. Under januari ska mekanikerna på jobbet börja installera dessa 56 sprayanordningar.


43 grader ute

Detta är den varmaste dagen jag till minnes har upplevt.
Kvart i 7 imorse utanför jobbet var det redan alldeles för varmt. Har hällt i mig mycket vatten och velat bada i polen vi har på jobbet, men inga badkläder hade jag med mig, tar det imorgon!


AC:n har körts för fullt på jobbet hela dagen, den hjälper lite med några kalla vindpustar här & där, trots det känns hela tryckeriet mer eller mindre som ett enda stort växthus. På något sätt har vi lyckats få igenom de tidningar vi skulle ändå.

Gustaf & David gav sig imorse iväg med tåg till Melbourne för att sedan flyga vidare upp till Brisbane. Nu ska de även ha fått sina Australiensiska körkort så de kan hyra bil och se sig om lite mer.
Vi var i Torquay i helgen där Gustaf & David fick testa på sufingen för första gången, hur kul som helst!
Hillevi & jag var där helgen innan och svängde våra brädor på vågorna för att visa alla australiensare hur det ska se ut, de såg med häpnade blickar på oss! :)

Har börjat på en samling med "Stubbie-holders" som du sätter ner den kalla ölen i för att inte bli kall om handen. Det finns oändligt många motiv, är uppe i 4 nu.

2009

Hej alla!
Har inte haft många minuter framför datorn den senaste månaden vilket jag nu ska ändra på! Några minuter var & varannan dag ska bloggen nu få.
Nu har en brun Hillevi flygit tillbaka till Sverige och ersatts av två nu rödaktigt solbrända pojkar, min bror Gustaf & min vän David.
De sticker iväg på en tripp längst Australiens östkust nu på Onsdag. Tyvärr blir jag kvar i Shepp, kanske möter jag upp dem på deras resa någonstans. Övar på konsten som tidningstryckare under tiden!

Den 27 Januari åker jag till Canberra för att ta emot ett diplom från EuroSkills evenemanget 2008. Vann ett pris som jag tar emot på ambassaden här istället för att ha flygit till Frankrike tur&retur.

Återkommer!


Slänger in en bild på vår julgran med paket 2008.



RSS 2.0