Alright!

Nu har jag arbetat forsta veckan som web-offset operator i Shepparton po Shepparton News. Vilken skillnad! Den enda likheten arbetsmassigt moste vara fargerna, trycker i CMYK. H'a'r har vi dock 48 verk med 1 f'a'rg i varje istallet for 4 verk som back at LH-Tryck med ark-offset.. Mycket att holla koll po!
Vi 'a'r iofs ett arbetsteam per skift, 4-6 gubbar.
Vi k'o'r i hastigheter upp till 35.000 tryck i timman, brukar ligga po 30.000. Upplagorna gor grymt fort alltso.
Efter en arbetsdag 'a'r jag helt slut, dels efter allt springande upp & ner i trappor till de 'o'vre verken, ockso for all ny information som str'o'mmar in i huvudet. V'a'rmen ar ockso ganska pofrestande vid tryckpressen. Det 'a'r just nu 30 grader ute & om nogon manad s'a'ger de att vi kommer ha mellan 35 - 45 varje dag h'a'r. Hur ska det go?
Det ar svart nog att l'a'ra sig tryckpressen, att allt sker po engelska gor det inte lattare. Men det s'a'tter sig det med.
Ser fram emot n'a'sta vecka do jag kanske kan ta nogra kort po pressen & folket h'a'r och l'a'gga upp till er!

Just nu bor jag po en camping i en liten stuga med storlek av en husvagn. Det 'a'r ingen h'o'jdare, holler for fullt po att leta upp nogot b'a'ttre, det duger dock tillsvidare. Campingen ligger ca 500 meter fron jobbet & 5 km fron city. Har k'o'pt mig en sprillans cykel som jag tar mig fram po h'a'r. Det 'a'r lag po cykelhj'a'lm vilket 'a'r kanon! Jag fick mig en r'o'd fin fran min arbetskamrat som hade en extra :) K'a'nner mig som 8 igen... Har 'a'ven skaffat ett aussie-k'o'rkort so jag kan hyra/lona bil om so skulle behovas. Mycket har h'a'nt och mycket kommer ske, v'a'ntar fortfarande po besked om internetuppkoppling som jobbet ar sn'a'lla och hj'a'lper mig med.

Det var allt f'o'r idag, nu ska jag cykla in till stan & 'a'ta en god lunch!

Fullt upp

Haller for fullt po att installera mig med att skaffa bostad, telefon, internet m.m. m.m. Valdigt mycket att gora dessa forsta dagar. Borjar arbeta po mondag & hoppas komma at internet via min dator till nasta vecka.
Aterkommer med mer skoj do!
ta hand om er!
allan

Sista arbetsdagen i Sverige

Idag gjorde jag min sista dag på LH-Tryck i Ulricehamn för det här året. Det kändes ganska vemodigt att säga hej då till chefen Erik & alla góa arbetskamrater. Det var särskilt jobbigt att ta farväl av Sven-Åke "Svennis" Johansson som varit min läromästare & närmsta arbetskamrat, den absolut bästa som finns! Är tacksam för allt han lärt mig, både i tryckpressen och vid sidan av.


-Svennis

På måndag drar jag iväg mot varmare breddgrader & en kommande sommar med mycket högtryck, (även annat tryck) som jag såklart delar med mig av här på bloggen!

Nästkommande inlägg, från Melbourne, Australien

Fram tills dess, Lev väl!

Allan

Föreläsare på Grafiska Dagarna

Nu på onsdag åker jag till Nalen i Stockholm för att hålla ett föredrag om "Hur man blir Europamästare i Offsettryck".
Det är de Grafiska Dagarna som den 14-15 Oktober håller till där. Läs mer om program & information här.

Måndagen den 20 oktober flyger jag till Melbourne i Australien där jag ska arbeta en tid. Även då inom den grafiska branschen, nämligen på ett tidningstryckeri. Jag kommer därifrån blogga & försöka skildra den svenska grafiska industrin jämfört med den de har i Australien. Det är för mig spännande att ta reda på så mycket som möjligt & dela med mig av upplevelser & andra skillnader här på bloggen!

Om tryckfärgen Magenta

Om vi dyker ner bland valsarna i tryckverken på olika tryckpressar kan vi se hur olika hårt slitna de är.
Hur kommer det sig att tryckverket med magenta som standard är det som slits mest? Vad är det som orsakar "hålen" i valsarna? Vad i magentan gör att den blir så aggresiv? Finns det inga alternativ till en snällare magenta?
Undra vad den glada bunten säljare av tryckfärger har för svar på detta? Måste vara en svår fråga för dem. Det kanske rentav finns ett svar till en snällare tryckfärg? Jag tror det forskas för fullt...

För övrigt var jag säker på att det hette magneta fram tills jag nämnde det hos en äldre & mer erfaren tryckare som kunde rätta till misstaget, tack för uppläxningen Marek! :)


Gissa tryckpress!

Vem kan lista ut vad dett är för typ av tryckpress?

  

Vad tror ni?

RSS 2.0